
       
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 

 
  

 

 
 

 

 
 

 

  

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Residential Rehabilitation Services for the Mentally Ill 

(55 Pa.Code Chapter 5310) 

Q/A - Regulatory Clarifications – June 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 5310.14(e)(1) – Personnel Management 
§ 5310.14(e) - Each staff member is required to have a physical examination within 6 
months prior to employment and every 2 years thereafter. 
(1)  The examination report must include screening for tuberculosis and other 
communicable diseases, a statement from the physician that the staff member has no 
contagious diseases, and information on any medical problems which might interfere with 
the health of the clients. 

Question: Does each staff member need to be checked for Hepatitis 
A, B, & C? 

ANSWER: No, not unless a physician orders it. Otherwise, Hepatitis is 
not specifically mentioned in the regulation. As per the regulation, staff 
members shall have an examination report that includes screening for 
tuberculosis and other communicable diseases, a statement from the 
physician that the staff member has no contagious diseases, and information 
on any medical problems which might interfere with the health of the clients. 

Regulation: § 5310.72(d)(2) – Safety Procedures  
§ 5310.72(d) - Fire drills at each CRRS site must be: 
(1)  Held every 2 months. 
(2)  Held during the night at least semiannually. 
(3)  Recorded, including date, time, time required for evacuation, and number of persons 
taking part. 

Question: How does the Department define the term “semiannually” 
relating to fire drills held during the night? 

ANSWER: Fire drills that are held during the night should be held at 
least every 6 months. 
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Regulation: § 5310.162(6) – Host Homes  
§ 5310.162(6) - The following requirements apply to host homes: 
(6)  The CRRS must provide fire extinguishers and smoke detectors for use in host homes 
and ensure that the surrogate parent receives instruction in the proper use of this 
equipment.  

Question: Must the instruction in the operation of the fire 
extinguishers be done in person or by a fire safety expert? 

ANSWER: The instruction is not required to be given by a fire safety 
expert. Instruction in the operation of the fire extinguishers can be given by 
a representative of the facility or someone trained by a fire safety expert. 
However, instruction must be completed in person and must also include 
equipment-specific instructions. 
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